Skip to main content

Η ζωή των ναυτικών εν μέσω covid 19

Η ζωή των ναυτικών εν μέσω covid 19

To επάγγελμα του ναυτικού, εκ φύσεως κρύβει ορισμένες δυσκολίες, οι οποίες το κάνουν   να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Οι αντίξοες συνθήκες, το βεβαρημένο ωράριο, η απουσία απ’ το σπίτι και την οικογένεια, είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην  ιδιαιτερότητα ενός – όχι απλά επαγγέλματος- αλλά τρόπου ζωής όπως θα έλεγε κανείς. Τι γίνεται όμως όταν παρεμβαίνει μία πανδημία και πώς μπορεί αυτή να επηρεάσει την διαβίωση εν πλω;

Ήδη από ο πρώτο τρίμηνο του 2020, η ταχεία εξάπλωση του ιού covid-19, στιγμάτισε με το πέρασμά της ολόκληρο τον πλανήτη, αλλάζοντας δραματικά τον τρόπο ζωής όλων μας. Πιο αναλυτικά, τα καθολικά lockdown, οι απαγορεύσεις μεταφορών και το κλείσιμο των λιμανιών και αεροδρομίων, επέφερε μία κυκλοφοριακή συμφόρηση, ή αλλιώς ένα πάγωμα στις παγκόσμιες μετακινήσεις. 

Tην ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδων ναυτικών, είχαν ολοκληρώσει την θητεία τους επί τω πλοίω και περίμεναν την επιστροφή στις οικογένειές τους. Προφανώς και κάτι τέτοιο την δεδομένη στιγμή ήταν πρακτικά αδύνατο.

Τέτοιου  είδους κρίσεις, βρίσκουν τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες αλλά και τους ναυτικούς απροετοίμαστους. Ο χρόνος όμως τρέχει. Το παγκόσμιο εμπόριο -που βασίζεται στην ναυτιλία- δεν βλέπει καθυστερήσεις. Σε αυτό το σημείο καλείται να επιστρατευτεί η κατανόηση και η περεταίρω υπομονή των ναυτικών. Οι πρώτοι μήνες κυλούν υπό αυτές τις συνθήκες, έως ότου με την σειρά τους οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν τα ανάλογα μέτρα για την επίλυση της κρίσης αυτής.

Η αφοσίωση στο έργο και ο επαγγελματισμός, δεν αφήνουν περιθώρια για παρεκτροπές και αποπροσανατολισμό από τον στόχο. Άλλωστε, αυτό  είναι κι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά  ενός επιτυχημένου ναυτικού: Η ικανότητα να ελίσσεται  και να ανταπεξέρχεται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Έτσι και στην προκειμένη, για να μπορέσει να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, επιβάλλεται να υπάρχουν μερικά απαραίτητα εφόδια ώστε να διασφαλιστεί η οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, όπως για παράδειγμα η αρμονική συμβίωση, η αλληλοκατανόηση, η συναδελφικότητα και όχι μόνο. 

Οι διαχειρίστριες εταιρείες, σε συνεργασία φυσικά με τα αρμόδια κράτη, οφείλουν να διασφαλίζουν την άμεση αντικατάσταση των ναυτικών όπου αυτό είναι δυνατόν, αλλά και την ομαλότερη διαβίωση όσων παραμένουν στο πλοίο.

Σε ένα επάγγελμα όπου γίνεται συνεχώς και πιο απαιτητικό, με εξαιρετικά μεγάλο φόρτο  εργασίας, είναι αυτονόητο πως το  περιβάλλον επιφέρει σωματική και ψυχική καταπόνηση. 

Όταν λοιπόν η διασκέδαση των εργαζομένων περιορίζεται, ο εγκλεισμός γίνεται όλο και πιο αυστηρός και υπάρχει μία αβεβαιότητα για τον επαναπατρισμό, δημιουργείται επιτακτική ανάγκη για την φροντίδα της ψυχικής υγείας των ναυτικών. 

Δυστυχώς, τα  κρούσματα αυτοκτονιών ή ανθρώπων που απέκτησαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, δεν ήταν λίγα. Ακόμη και περιπτώσεις θανατηφόρων επιθέσεων μεταξύ πληρωμάτων σημειώθηκαν, ή περιπτώσεις όπου η άμεση και απαραίτητη ιατρική. βοήθεια δεν παρασχέθηκε ποτέ.

Ύστερα από πολλές πιέσεις και καθυστερήσεις, κατάφερε να υπάρξει μία προσωρινή λύση, με το  άνοιγμα ορισμένων κεντρικών λιμένων ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να καταφέρουν ναυτικοί να επιστρέψουν σπίτι τους ακόμα και μετά  από διάστημα 18+(!) μηνών.

Γιώτα Ρουμπή | C.E.O.
(+30) 693 7504045
info@mythos-sailing.com